Střih 1 – dívčí šaty s prodlouženým pasem



Pleteme na jednolůžkovém pletacim stroji, zdobíme barevnými kostkami.
Základní barva oranžová kontury kostek hráškově zelené nebo černé.

Řadič hustoty nařidíme podle tloušťky přize.

Spotřeba: asi 50 dkg oranžové a 5 dkg hráškově zelené nebo černé středně tlusté přize.
Výpočet ok:
2,5 ok = 1 cm na šlřku,
4 řady = 1 cm na výšku.
Čísla uvedená ve střihu v závorkách značí počet ok a řad, čisla bez závorek počet cm. Jehly nastavíme do pracovni polohy podle tabulky.
Vzor:
10 řad oranžových, 2 řady hráškově zelené nebo černé; po dohotoveni úpletu vypleteme hráškově zelenou nebo černou přízi (dvojitou) vyplétací jehlou oka, nabíráme každou druhou příčnou nit.
Měříme:
objem prsou - přidáváme na vůli 6 až 8 cm;
délku přední a zadní - od ramene pod pas a délku sukně podle zvolené délky;
délku rukávu spodní - od podpaždí k zápěstí;
objem krku.

Zadní díl:
Začínáme dole na 50 cm, jehly nastavíme do pracovní polohy podle tabulky, upleteme
14 řad na podloženi základni barvou. Dále pokračujeme vzorem, tj. pleteme 2 řady hráškově zelenou
nebo černou přízí a 20 řad oranžovou. Pracujeme rovně do výše 30 cm. Jehly z polohy mimo provoz zasuneme do pracovni polohy a dále pleteme již žerzejovou technikou. Pokračujeme do výšky dalších 39 cm a pleteninu zvolna zúžíme nia 45 cm. V této výšce ujímáme na průramky, šířka pruramku je 4 cm. Průramky vyujímáme do výšky 5 cm. Upleteme rovně další 2 cm, pleteninu rozdělíme na dvě poloviny a pleteme otvor pro zdrhovadlo. Levou polovinu jehel vysuneme do polohy pracovniho klidu. Na straně otvoru pleteme rovně, na straně průramku pokračujeme rovně ještě 5 cm a v dalších 5 cm na výšku rozšiřujeme zvolna na straně průramku o 2 1 /2 cm, ve výšce 17 cm od začátku ujimání na průramky kosíme náramek. Zkosení činí 4 cm, šířka náramku je 13 cm. Na konec uzavřeme najednou oka v šířce 8 cm na zadní krční výstřih (polovina). Potom zasuneme do pracovní polohy jehly levé poloviny a dopleteme stejným způsobem.

Přední díl:
Začínáme dole na 50 cm, jehly nastavlme do pracovní polohy podle tabulky, upleteme 14 řad na podloženi základní barvou. Dále pokračujeme vzorem, tj. pleteme 2 řady hráškově zelenou
nebo černou přízí a 10 řad oranžovou. Pracujeme rovně do výše 30 cm. Jehly z polohy mimo provoz zasuneme do pracovní polohy a dále pleteme již žerzejovou technikou. Pokračujeme do výšky dalších
39 cm a pleteninu zvolna zúžíme na 45 cm. V této výšce ujímáme na průramky, šiřka průramku je
5 cm. Průramky vyujímáme do výšky 5 cm. Pak pleteme rovně dalších 5 cm a na straně průramků zvolna rozšiřujeme o 3 1/2 cm tak, abychom ve výšce 16 cm od začátku ujímání rozšířily na 42 cm. Ve výšce 13 cm od začátku ujímáni na průramky rozdělíme pleteninu na dvě poloviny, jehly levé poloviny vysuneme do polohy pracovního klidu a ujímáme přední krční výstřih; jeho šířka je 8 cm (polovina), hloubka 8 cm. Ve výšce 16 cm od začátku ujímánl na průramek kosíme náramek. Zkosení činí 5 cm, šířka náramku je 13 cm. Potom zasuneme jehly levé poloviny do pracovní polohy a stejnám způsobem dopleteme drouhou polovinu předního krčního výstřihu.

Rukáv:
Nastavení jehel  I I V I I V. Začináme dole na 17 cm, pleteme do výšky 10 cm. Oka první řady
navékáme na jehly v pracovní poloze, zasuneme a pleteme ve dvojitou záložku (její výška je 5 cm).
Dále pokračujeme žerzejovou technikou. Pleteme do výsky dalších 39 cm a pleteninu zvolna rozšiřujeme na 32 cm. Potom ujímáme rukávovou hlavici. Její výška je 12 cm, posledních 5 cm uzavřeme najednou.

Límec:
Přední a zadní díl sešijeme na ramenou, oka krčního výtřihu nabereme na jehly - nastavení
jehel jako u manžet, tj. 2 jehly v pracovní poloze, 1 jehla v poloze mimo provoz - upleteme do
výšky 10 cm, poslední řadu upleteme jinobarevnou přízí a pleteninu bez uzavírání ze stroje sejmeme.

Montáž:
Díly vyšpendlíme na střih a po rubové strane přes vlhkou utěrku napříme. Vypleteme vzor, díly sešijeme, všijeme rukávy a švy po rubové straně přes vlhkou utěrku napaříme. Podložení
sukne při šije me ručně po rubové straně. Límec přeložíme a po rubové straně ručně při šijeme,
tj. pářeme jinobarevnou přízi a přišíváme za jednotlivá oka. Z tmavé příze upleteme pásek - pleteme jako dvojitou záložku, kterou přeložíme tak, aby uzavření záložky bylo uprostřed na zadní straně pásku. Otvorern protá hneme pasovku, kterou na koncích pevně přišijeme. Ze světlé příze upleteme poutka - pleteme rovněž jako dvojitou záložku, přišijeme na sukni a provlékneme pásek.





(klikněte na obrázek v ligtht boxu pravým tlačítkem myši - zvolit "zobrazit obrázek", zobrazený obrázek lze zvětšit pro uložení do tiskové kvality a uložit na disk)

Žádné komentáře:

Okomentovat